Prof. Dr. Ahmet Demir
Bir yaş altı sağlıklı bebeklerin %75’inde gastroözefajial reflü (GÖR) görülebilir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanabilir. GÖR’e bağlı olarak semptom ve komplikasyonların ortaya çıkması ise GÖR hastalığı (GÖRH) olarak tanımlanır. Bu iki durumun birbirinden ayırt edilmesi çok önemlidir. GÖR’de daha çok koruyucu tedaviler ön planda iken, GÖRH’da ise ileri tettkikler ve tedavi gereklidir.
GER, sağlılklı infant ve çocuklarda günde bir çok kez fizyolojik olarak oluşabilir. Bu durum alt özefagus sfinkterinin geçici gevşemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durumun belirtileri bebeklerin yaklaşık yarısında regürgitasyon ve taşma şeklinde kusma ile kendini gösterir. Bu bulgular, GÖR’nün sık ancak çoğunlukla patolojik olmayan bulgularıdır.
GERH ile ilişkili semptom ve durumlar ise yemek borusu ilişkili olanlar ve olmayanlar olarak sınıflandırılır. Yemek borusu ile ilişkili olanlar kusma, zayıf kilo alımı, yutma güçlüğü, karın/göğüs ağrısı ve özefajittir (yemek borusu inflamasyonu). Yemek borusu ilişkili olmayan semptom ve durumlar ise solunumla ilgili yakınmalar olan öksürük, hışıltılı bebek (bronşiolit) ve larenjittir. GÖRH’nın astımla ilişkisi günümüzde artık güçlü kanıtlı değildir. Diğer olası bulgular, diş çürükleri, farenjit, sinüzit ve tetkarlayan otitlerdir.
GERH anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür. Bu hastalığın yaklaşık yarısı en sık 4 aylıkken görülür. Yaşla giderek azalır ve bir yaşında oran, %-%10’a geriler.
Hiç Soru Sorulmamış. İlk soruyu siz sorun...